Er is voor de gezondheid van uw tuin een hoop te winnen door meer (bloeiende) planten en bomen te plaatsen. Naast het feit dat dit bijdraagt aan de esthetische waarde van uw eigen plekje onder de zon, zullen er meer insecten en vogels naar uw tuin gelokt worden. Een rijke diversiteit aan flora bevordert een rijke diversiteit aan fauna. Voeding, schuilmogelijkheden en meer wateropvang zijn een direct resultaat van meer planten in uw tuin.

Definitie flora & fauna: Flora en fauna is een vaste Nederlandse informele uitdrukking, waarmee gedoeld wordt op alle planten en dieren die in een bepaalde streek of periode voorkomen of voorkwamen. Flora duidt het plantenrijk aan & fauna het dierenrijk. De schimmels worden voor het gemak dan bij de flora gerekend.

Meer vogels en insecten in uw tuin

Simpel gezegd: De nectar die door de planten wordt geproduceerd is voeding voor de insecten. Dit is door de evolutie heen een hele mooie samenwerking geworden. In ruil voor nectar, zorgen de insecten voor bestuiving van de planten om zich te kunnen vermenigvuldigen.

Diversiteiten in beplanting

Diversiteit in beplanting betekent meerdere voedselsoorten, waar vaak ook specifieke insectensoorten op afkomen. Elke plantsoort produceert zijn eigen smaak nectar, kijk maar eens naar de verschillen in honing die er verkrijgbaar zijn. Meer insecten betekend dan weer meer vogels, gezien die graag insecten eten.

Diversiteit resulteert dus in meer balans in uw tuin. En een tuin in balans is een gezondere, weerbare tuin!

Kan uw tuin meer balans gebruiken? Dat kunt u zelf, of met onze hulp, onderzoeken want: alles staat in verbinding.

Heeft uw tuin, bijvoorbeeld, last van bladluis? Dan heeft uw tuin ook meestal een overvloed aan Middelpas Hoveniers - Meer insecten in mijn tuin
mieren die de luizen melken voor hun zoete afscheiding. Meer mieren verhoogt echter weer de kans op kale plekken in uw gazon of verzakkingen in uw terras. Vervolgens zullen de mieren zorgdragen voor hun bladluis kameraden, die hun voorzien van voeding. Een vicieuze cirkel. Zo lijden de planten, het gazon, uw terras en dus uiteindelijk uw genot van uw tuin.

Een tuin waarbij genoeg diversiteit aan voeding, water en schuilmogelijkheden zijn, zal minder last krijgen van een onbalans en maakt de tuin een zoemend en levendig genot. Er zullen bijvoorbeeld zweefvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen aanwezig zijn, en deze eten allemaal, bladluis!

Feitje: Een lieveheersbeestje eet tot wel 3000 bladluizen per maand, dat zijn er dus 100 per dag.

Meer insecten zorgen voor meer vogels die dan weer de insecten populaties in balanshouden.

Het ecosysteem

Voorbeeld: Er is geen beter arsenaal in de strijd tegen de processierups dan het bevorderen van de vogels in uw tuin. Alles staat in verbinding en de natuur heeft haar eigen effectieve oplossingen. Spuitmiddelen en gif onderdrukken en bestrijden misschien op korte duur de symptomen van een zieke tuin, maar richt veel nevenschade aan, want nogmaals, alles staat in verbinding met elkaar!

Deze verbinding heet Ecosysteem en De Middelpas weet hierop een natuurlijke manier op in te spelen. De volgende tuintip zal dieper ingaan op het bevorderen van het ecosysteem in uw tuin!

Heeft u aan de hand van deze informatie nog vragen of opmerkingen, bijvoorbeeld over welke planten of bomen er voor uw tuin het meest geschikt zijn? Voel u vrij om met ons in contact te komen! Stuur ons een mailtje: hans@demiddelpas.nl.

Meer lezen over onze missie? Wij zijn aanvoerders van de groene revolutie!