Tuinonderhoud maart & april
Elk jaargetij vraagt om een andere aanpak van onderhoud in je tuin. Nu de lente zich eerder laat zien, vervroegt enig onderhoud ook. We vertellen je graag alles over het onderhoud dat kan plaatsvinden in de komende maanden. Uiteraard staan onze vakmannen klaar om je hierbij te helpen, in advies of uitvoering. Neem gerust contact op of ga lekker zelf aan de slag in de buitenlucht!
Opfrissen
De afgelopen maanden heeft ‘troep’ zich gevestigd in alle hoekjes van je tuin. Denk hierbij aan oude bladeren, takjes, misschien zelfs wat weggewaaid afval, etc. Voordat je aan de slag gaat met snoeien en bemesten, geeft het bij elkaar vegen van deze troep een goed overzicht van hoe bijvoorbeeld je terras of plantenbakken eraan toe zijn. Is er veel groene aanslag ontstaan? Is er iets stuk gegaan door bijvoorbeeld de vrieskou? Etc.
Terugsnoeien vaste planten
Na de vorstperiode is de tijd aangebroken om vaste planten, hortensia’s en siergrassen te snoeien. Dit kun je doen met een scherpe snoei of heggenschaar. Snoei bijvoorbeeld de siergrassen terug tot +/- 5cm boven de grond. En snoei de rozen en hortensia’s kort. (Uitgezonderd de eikenbladhortensia en de boeren hortensia, deze bloeien op oud hout, deze moeten dus alleen maar worden uitgedund! ) Goed om in je achterhoofd te houden dat elke plant specifieke snoeiregels heeft. Ga dus niet te rigoureus aan de slag! Om voor een flinke aanwas van nieuwe bloemen te zorgen in de zomer, is het belangrijk om beplanting tijdig te snoeien. Net zoals met vele zaken in het leven: van uitstel, komt afstel…
Voeding aanbrengen
Om de bodem te voorzien van de nodige dosis voeding, is het tijd om plantenborders af te strooien met compost, wij gebruiken hiervoor natuurcompost welke kan worden aangebracht als een laag van +/- 2 cm. Deze laag compost zorgt, naast organische voeding, voor een laag die het onkruid zal weren en zorgt voor een betere vochtbalans. Het bodemleven zal de voeding opnemen en het schimmel/mineralen gehalte in de bodem verrijken.
(Tekst gaat onder afbeelding verder)
Maaien van bloemenmengsels
Heb je een stukje tuin ingezaaid met een bloemenmengsel, bijvoorbeeld de wadi of een stuk berm? Dan zullen bij het oplopen van de buitentemperatuur gesettelde insecten en egels uit de beschutting van het oude lange gras en bloemengesel kruipen. Dus dan is het tijd om het mengel of hoge gras te maaien en zo de bodem de kans te geven om, door meer (zon)licht, het bloemenzaad opnieuw te laten ontkiemen.
Beregeningsinstallatie
Het gebeurt elk jaar wel een aantal keer: de temperatuur loopt op, de bodem droogt uit en ‘help, onze beregeningsinstallatie blijkt niet meer te werken’. Om dit te voorkomen is aankomende periode de perfecte tijd om eens de installatie na te (laten) kijken, sproeiers te testen en de druppelslang na te lopen op bijvoorbeeld losse koppelingen en/of lekkages. Mocht je twijfelen over de aanleg van bijvoorbeeld een beregeningscomputer of extra sproeiers, dan is het perfect om dit voor de zomer gereed te hebben. Dit scheelt weer een ‘to do’ op je lijstje! 😉
Jaarrond zorgeloos genieten
Schiet het onderhouden van je tuin er net te vaak bij in of vind je het simpelweg te veel werk? We kijken graag samen naar de werkzaamheden in jouw tuin en maken vervolgens een jaarrond onderhoudsplan, zodat jij kunt doen wat je leuk vindt en wij aanvullen waar nodig. Wil je liever nergens aan vastzitten, maar wel een hulplijn kunnen inschakelen wanneer de nood hoog is? Geen probleem! Onze planner Ben vindt altijd wel een gaatje om te helpen.