Tuintip #4 Gebruikt regenwater in uw tuin!

Water wordt of we het nu willen of niet, een cruciaal thema van de 21ste eeuw.

Het afgelopen jaar werd er bijvoorbeeld geregeld gesproken op het nieuws over de droogte in de zomermaanden, terwijl er nu een vrij natte periode achter ons ligt.

Regenwater in het riool

Vanuit overheden worden er verschillende maatregelen getroffen om zo goed mogelijk om te gaan met regenwater. Zo is het sinds 1 januari 2008 verplicht om bij nieuwbouw woningen het regenwater op eigen terrein op te vangen, dakgoten mogen dus niet meer op het riool worden aangesloten. Naast de maatregelen bij nieuwbouw woningen, stimuleert de overheid het afkoppelen van regenwater op de riolering bij bestaande bouw. Lokale gemeentes stellen hiervoor vaak subsidies ter beschikking. Zo ook in de gemeente Horst aan de Maas, waar De Middelpas Hoveniers gevestigd is. Naast subsidie voor het afkoppelen van hemelwater op het riool, heeft de gemeente Horst aan de Maas ook een subsidieregeling voor het aanleggen van een sedum dak (lees: groendak). Een sedum dak maakt uw dak niet alleen mooi groen, het werkt ook als een isolatielaag voor uw huis en als een grote spons dat de waterafloop richting dakgoten vertraagd. 

Regenwater in uw tuin

Bij het loskoppelen van regenwater, wordt het rioolsysteem niet overbelast bij zware regenval. Zware regenbuien zullen namelijk in hogere frequentie gaan voorkomen in de toekomst. Regenwater is relatief schoon water. Het is inefficiënt en overbodig als een waterfilter systeem dit water moet filteren en scheiden van het vuil in het rioolwater.

 

Maar wat betekent dit eigenlijk voor uw tuin? Door het opvangen in eigen tuin, draagt het regenwater bij aan het in stand houden van het grondwaterpeil en dat is hard nodig, want dat peil is (zelfs na alle regenval van de laatste weken) nog altijd te laag.

Bodem

De grondsoort, de grote van het opvang oppervlakte en het opvangsysteem in uw tuin bepalen de snelheid van de wateropname in de bodem. De truc is om ervoor te zorgen dat de bodem mooi vochtig blijft zonder dat er teveel afspoeling, verdamping en wateroverlast is. Afspoel en wateroverlast zijn voor de hand liggend bij zware regenbuien, maar door het infiltratiecyclus te vertragen, zal dit beperkt blijven en zal er ook vaker water beschikbaar zijn tijdens droog weer.
Verdamping vindt al snel plaats bij kaal liggende grond met weinig bodemstructuur. Organisch materiaal en beplanting (Zie onze laatste tuintip: Plant een boom) zijn hier goede oplossingen voor.

Onmisbare bacteriën

Wellicht hebben onze tips en adviezen van de vorige artikelen u een beter inzicht gegeven in het belang van een gezonde bodem en humuslaag. Water is hiervoor onmisbaar, niet alleen planten en bomen hebben water nodig om te functioneren. Maar ook de onmisbare bacteriën, micro-organismen en schimmels kunnen niet zonder water.

 

Een humuslaag van 3 cm kan 1 cm aan water vasthouden, dat is dus 10 Liter water per vierkante meter. Door de humuslaag zal het water minder snel verdampen of wegzakken, waardoor flora, micro-organismen en schimmels een langere tijd water voorraad hebben.

Slimme oplossingen

 

Door slim in te spelen op de behoeftes van uw eigen tuin, kunt u uw plek onder de zon, duurzamer, goedkoper en leuker vochtig houden tijdens droge periodes. U kunt bijvoorbeeld het regenwater opvangen in een regenton en hier een tuinslang of irrigatiesysteem aan vastkoppelen. U zou een wadi kunnen maken zodat andere fauna ook nog kunnen profiteren van het opgeslagen water. Een wadi is eigenlijk niets anders dan een bufferings- en infiltratievoorziening die tijdelijk het overtollige water opvangt. Een tijdelijke vijver waar ook de vogels, bijen en andere diertjes kunnen drinken. 

Hiervan afgeleid, zijn er ook andere opties beschikbaar die niet zichtbaar zijn omdat ze onder de grond zitten. Grindkoffers en infiltratieslangen vangen het water op waarna het langzaam de grond in kan trekken. Wij denken graag met u mee over wat de beste optie is voor in uw tuin!

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Uw eigen droomtuin

Wij zien deze trends vaak voorbijkomen, maar de droomtuin van iedereen ziet er anders uit. Daarom helpen wij u graag met inspiratie en de realisatie van uw eigen ideale tuin.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.