Vervang tegels door groen!

Hoewel verharding in de tuin praktisch is, probeert De Middelpas zoveel mogelijk groen te behouden en te creëren binnen een tuin.

Als een verharding gewenst is, staan we klaar om met u mee te denken. In dit artikel gaan wij dieper in op de overwegingen van het bouwen, behouden of weghalen van verharding in uw tuin.​

Als uw onze vorige artikelen gelezen heeft, dan zal het u waarschijnlijk duidelijk zijn geworden hoe belangrijk het is om biodiversiteit te bevorderen in uw tuin. Verharding, kunstgras en grind maken een enorme inbreuk op de duurzaamheid en potentiele biodiversiteit van uw tuin. 

Anderzijds begrijpen wij uiteraard ook de overwegingen om verharding in uw tuin aan te leggen. Een mooi terras om met uw bezoek of familie gezellig bij elkaar te zitten. Een wandelpad naar het tuinhuisje zorgt ervoor dat u de fiets kan pakken zonder al te vies te worden voordat u bijvoorbeeld naar het werk gaat. Ga zo maar door, we ontkomen niet aan verharding in een tuin.

Voor- en nadelen

Een stoep of terras wordt aangelegd om zo lang- en mooi mogelijk te blijven. Tegelijkertijd streven we ernaar om verharding zo onderhoudsvriendelijk te laten zijn en om de beweging door uw tuin makkelijker te maken.
 
Bij klinkers en tegels gaan we eerst aan de slag met de onderlaag. We starten met het weghalen van vruchtbare grond en deze te vervangen met gele zand. Bij tegels komt er ook nog een laag drainagemortel bovenop. Deze onderlagen vormen een zeer compacte laag die er voor zorgt dat uw stoep of terras mooi blijft liggen.
 
Echter vormt deze laag ook een blokkade voor het bodemleven en flora. Daarnaast komt bij een verharding ook een stukje onderhoud kijken, denk aan bestrijding tegen mos, alg, onkruid en mieren.

Mooi en praktisch tegenover duurzaamheid, het is niet altijd voor de hand liggend of eenvoudig.
De Middelpas Hoveniers denkt graag met u mee, zodat uw wens, praktisch en duurzaamheid zo dicht mogelijk bij elkaar komen! Stel gerust uw vragen.

Waar uitdaging is, ontstaat vaak de ruimte voor creativiteit.  

Alternatieven voor verharding

Over het algemeen zien wij dat er veel verharding ligt in tuinen. Het oppervlakte van verharding kan op verschillende manieren beperkt worden. Een eenvoudige manier om de vierkante meters verharding terug te dringen, is bijvoorbeeld geheel beklinkerde paden vervangen door stap tegels met ruimte voor groen er tussen. Ook zou u kunnen kiezen voor een halfverharding zoals grind of dolomiet, die over het algemeen duurzamer zijn dan volledige verharding. 

Geurige oplossingen

De Middelpas Hoveniers is momenteel bezig met het ontwikkelen van een zaaimengsel dat over uw tuinpad heen gestrooid kan worden. Hierdoor groeien er allerlei plantjes tussen uw stoep, denk bijvoorbeeld aan geurende kruiden die een heerlijke geur afgeven, inplaats van onkruid dat moeilijk te verwijderen is.

Op de meeste plaatsen zullen deze plantjes, als er veel overheen gelopen wordt, het niet overleven. Maar dat zien wij als een win-win situatie, want daar zal ook geen onkruid groeien! Op de plekken waar het zaaimengsel wel groeit, wordt het onkruid onderdrukt en creëert u meer diversiteit.

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Aan de slag met deze duurzame tips?

De Middelpas probeert zoveel mogelijk de behoeftes van een tuin op een natuurlijke manier te ondersteunen. Heeft uw vragen, tips of opmerkingen over uw eigen tuin? Dit was onze laatste tuintip van de reeks tuintips om uw tuin duurzamer te maken! 

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden in uw tuin te bespreken.