Volop Herfst! 

Het is nu volop herfst, dat zien we aan de herfstkleuren en aan de paddenstoelen in de natuur. Wij zijn in deze periode van het jaar druk zijn met het uitvoeren van  najaarsbeurten en het biologische organische bemesten van de tuinen.

Herfstkleuren

In deze tijd van het jaar zuigen bomen hun chlorofyl uit de bladeren en slaan dit op voor het komende groei seizoen.

Chlorofyl is het groene binnen de bladeren dat zorgt voor de omzetting van zonnen energie naar suikers als voeding.

Doordat het groen uit het blad trekt krijgen wij de prachtige herfstkleuren te zien. Er blijven enkel kleurstoffen over in het blad, die verschillen per boom en standplaats. Zodra de boom, heester of plant in rust stand gaat, laat deze zijn blad vallen. Geniet u ook zo van de herfst kleuren en paddenstoelen in de natuur?

Paddenstoelen

Niet alleen de bomen vormen de sfeer als het gaat om de herfst, maar ook paddenstoelen zijn momenteel volop aanwezig. Dit jaar in het bijzonder was er een prachtige diversiteit aan paddenstoelen te aanschouwen. Paddenstoelen zijn uiteraard de vruchtlichamen van schimmels en qua cel opbouw hebben ze meer gemeen met dieren als met planten.

Binnen de natuur, vormen schimmels een onmisbaar onderdeel van het ecologisch levenscyclus, waarom? Omdat schimmels opruimers zijn. Van dood organisch materiaal tot ongewenste verontreinigingen in de bodem, schimmels zijn bij uitstek de opruimers van de natuur.

Weetje: Zelfs de radioactiviteit van Tsjernobyl is nog meetbaar in kastanjeboleten.

Paddenstoelen hebben sinds het, voor de mens, begin der tijden een relatie gehad met de mensheid. Als voedselbron en als recreatief psychedelisch gebruik tot gebruik in moderne geneesmiddelen. Er zijn zelfs enkele wetenschappers (zoek op: Terence McKenna of Stoned Ape Theory) die er van overtuigd zijn dat de evolutie van de menselijke hersenen en denken een voorsprong hebben gekregen tegenover andere dieren dankzij het eten van paddenstoelen waarin psilocybin (oftewel, paddo’s) aanwezig waren.

Schimmels in uw tuin

Schimmels leven overal, van in de aarde tot in ons lichaam. Bij De Middelpas Hoveniers, houden wij ons vooral bezig met de nuttige aanwezige schimmels in uw tuin.

Bij elke aanplant die wij doen, zorgen wij ervoor dat er schimmels in de grond komen die in samenwerking leven met de planten en bomen. Mits uw tuin al een gezonde bodem heeft, zorgen wij, het liefst, dat de (o.a.) schimmels, gevoed worden met een mooie laag compost. De schimmels breken het organisch materiaal af tot voeding voor de flora, maar niet allen dat. Sommige schimmels helpen de plant deze voeding op te nemen in ruil voor suikers. Op deze manier heeft een plant veel betere toegang tot de voedingstoffen op afstand waar de wortels niet bijkomen en heeft de schimmel ook een hogere kans van overleving.

Schimmels zijn voor ons een natuurlijk instrument om uw tuin weerbaar en gezond te maken en houden.

Voor ons is de herfst dus een mooie gelegenheid om uw tuin een extra steuntje te geven door de winter heen en om te zorgen voor een goed begin van het komende voorjaar. In contact komen? Stuur ons een mailtje!

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Uw eigen droomtuin

Wij zien deze trends vaak voorbijkomen, maar de droomtuin van iedereen ziet er anders uit. Daarom helpen wij u graag met inspiratie en de realisatie van uw eigen ideale tuin.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.