Terugblik op de afgelopen 5 biologische tuintips.

17 oktober 2019 bezochten we met een team van De Middelpas Hoveniers de beurs ‘Meesters in de tuin’. Het thema “de noodzaak tot verandering” stond centraal. Jan van Setten stelde ons de vraag: ‘wat als we vandaag een ding, hoe klein dan ook, konden veranderen. Welke impact zou dat hebben op ons leven?’ Met deze vraag in ons achterhoofd gingen we direct aan slag, we schreven 5 tuintips om de wereld een stukje mooier én groener te maken. We kijken graag terug op deze 5 tips. 

Kennis op doen & delen!

Krisco, Robert & Patrik zijn voortdurend bezig met de ontwikkelingen in de sector, ze bezoeken cursusdagen, lezingen, beurzen en collega hoveniers. Naast deze opgedane kennis intern te delen, delen we dit ook graag met u! 

Als aanvoerders van de groene revolutie, zijn we meteen aan de slag gegaan met de vraag van Jan. Het thema de noodzaak tot verandering, staat bij De Middelpas Hoveniers centraal, waarop aanvoerders Patrik, Robert & Krisco 5 eenvoudige tuintips voor u verzamelde waarmee Hans aan de slag ging om deze tuintips voor u uit te werken:

5 tuintips:

Tuintip #1 Maak uw tuin aantrekkelijk voor insecten en vogels.

Er is voor de gezondheid van uw tuin een hoop te winnen door meer (bloeiende) planten en bomen te plaatsen. Naast het feit dat dit bijdraagt aan de esthetische waarde van uw eigen plekje onder de zon, zullen er meer insecten en vogels naar uw tuin gelokt worden. Een rijke diversiteit aan flora bevordert een rijke… Verder lezen.

Tuintip #2 Speel in op de behoefte van het ecosysteem

In onze vorige blog hebben wij het gehad over hoe dat u meer insecten en vogels kunt lokken en wat daar de voordelen van zijn. Het is dus duidelijk dat alles in de natuur in verbinding staat en een tuin die in balans is, is een gezonde tuin. In deze tuintip krijgt u meer zicht in de verbindingen die aanwezig zijn binnen… Verder lezen.

Tuintip #3 Zorg voor natuurlijke schaduw: Plant een boom!

Zorg voor natuurlijke schaduw!  De afgelopen twee zomers (2018 & 2019) herinneren we ons als zomers met extreme droogte en veel warmte. Volgens de deskundigen van o.a. het KNMI, zal de frequentie van extreem weer gaan toenemen als gevolg van de klimaatverandering. Het zal dus vaker warm en droog zijn, anderzijds is er… Verder lezen.

Tuintip #4: Gebruik regenwater in uw tuin!

Tuintip #4 Gebruikt regenwater in uw tuin! Water wordt of we het nu willen of niet, een cruciaal thema van de 21ste eeuw.Het afgelopen jaar werd er bijvoorbeeld geregeld gesproken op het nieuws over de droogte in de zomermaanden, terwijl er nu een vrij natte periode achter ons ligt.Regenwater in het riool Vanuit overheden… Verder lezen.

Tuintip #5 Vervang tegels voor groen!

Vervang tegels door groen! Hoewel verharding in de tuin praktisch is, probeert De Middelpas zoveel mogelijk groen te behouden en te creëren binnen een tuin.Als een verharding gewenst is, staan we klaar om met u mee te denken. In dit artikel gaan wij dieper in op de overwegingen van het bouwen, behouden of weghalen… Verder lezen.

Conclusie

In elk artikel komen verschillende onderwerpen overeen, zo komt bijvoorbeeld het thema biodiversiteit in elk artikel weer terug. Een tuin waarbij genoeg diversiteit aan voeding, water en schuilmogelijkheden zijn, zal minder last krijgen van een onbalans en maakt de tuin tot een zoemend en levendig genot. Een tuin die in balans is beschikt over haar eigen effectieve oplossingen voor problemen zoals de processierups. Alles in uw tuin staat met elkaar in verbinding! 

Samenwerken met de ecosystemen

Waar we in tuintip #1 Maak uw tuin aantrekkelijk voor insecten en vogels, dieper in zijn gegaan op de balans in uw tuin, komen we ook verschillende keren terug op het onderwerp Ecosysteem.

“Een ecosysteem is een verzameling van netwerken die allemaal functioneren als circulatiesystemen waarbij energie wordt omgevormd en doorgegeven. Binnen de natuur wordt dit helemaal zelf geregeld.”

Door bijvoorbeeld het blad dat een boom loslaat in de borders te laten liggen, zorgt u ervoor dat de natuur zijn gang kan gaan met de voedingswaarden uit dit bladafval. Indien u de bladeren weg harkt, kunt u zelf een laag humus aanbrengen in de vorm van compost. Kwaliteitscompost is bij ons te bestellen, maar u kunt het ook zelf maken van al uw tuinafval en een breed scala aan keukenafval. Het makkelijkste is natuurlijk om niet te harken!

Regenwater gebruiken

In Tuintip #4 Gebruik regenwater in uw tuin, verdiepten we ons in de mogelijkheden om regenwater te gebruiken in uw tuin. Naast enkele eenvoudige oplossingen zoals bijvoorbeeld een regenton, verdiepten we ons in de mogelijkheden die de door de Gemeente Horst aan de Maas worden gefaciliteerd. Naast subsidie voor het afkoppelen van hemelwater op het riool, heeft de gemeente Horst aan de Maas ook een subsidieregeling voor het aanleggen van een sedum dak (lees: groendak).    

Tuin voor tuin een mooiere én groenere wereld

Tot slot sloten wij reeks met tips af met #5 Vervang tegels door groen, een logische tip waar we op een leuke manier samen met u een kijkje namen in de mogelijkheden voor het vervangen van tegels in uw tuin.

Een eenvoudige manier om de vierkante meters verharding terug te dringen, is bijvoorbeeld geheel beklinkerde paden vervangen door stap tegels met ruimte voor groen er tussen. 

Strijd u mee in de groene revolutie?

We zien natuurlijk graag de uitvoering van deze tuintips terug, heeft u feedback of vragen dan horen wij graag van u!

Deel uw bijdrage aan de groene revolutie via socialmedia met #GroeneRevolutie en @DeMiddelpas

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Aan de slag met deze duurzame tips?

De Middelpas probeert zoveel mogelijk de behoeftes van een tuin op een natuurlijke manier te ondersteunen. Heeft uw vragen, tips of opmerkingen over uw eigen tuin? 

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden in uw tuin te bespreken.