In onze vorige blog hebben wij het gehad over hoe dat u meer insecten en vogels kunt lokken en wat daar de voordelen van zijn. Het is dus duidelijk dat alles in de natuur in verbinding staat en een tuin die in balans is, is een gezonde tuin.
In deze tuintip krijgt u meer zicht in de verbindingen die aanwezig zijn binnen uw tuin en hoe u kunt inspelen op de behoeftes die veroorzaakt worden door onze handelingen in de tuin.
Ecosystemen
Een ecosysteem is een verzameling van netwerken die allemaal functioneren als circulatiesystemen waarbij energie wordt omgevormd en doorgegeven. Binnen de natuur wordt dit helemaal zelf geregeld.
Een herkenbaar voorbeeld van een onderdeel binnen een natuurlijk ecosysteem:
De zon geeft energie aan planten die deze energie omzetten in suiker om te kunnen groeien of voor voorplantingsdoeleinden door het produceren van nectar. Vervolgens wordt de plant of het nectar gegeten door insecten of herbivoren die de energie omzetten tot eiwitten en mest (uitwerpselen). Herbivoren en insecten worden weer gegeten door carnivoren, maar niet altijd.
Als een dier sterft of uitwerpselen produceert dan wordt zijn energie opgenomen door de bodem. Bacterien, schimmels en wormen zetten de dierlijke energie om tot voeding die opneembaar is voor planten.
Ecosystemen in uw tuin
In uw tuin zijn zulke systemen uiteraard ook aanwezig. Echter is het zo dat wij mensen waarde hechten aan hoe onze tuin ‘erbij ligt’. Onkruid verwijdering, plaagbestrijding, bladafval opruimen en nog veel meer handelingen, zijn een aantal voorbeelden van ingrepen in de tuin die een grote impact hebben op de aanwezige ecosystemen. Bijvoorbeeld door het verwijderen van bladafval, haalt u een energiebron weg die anders weer in de bodem terecht zou komen. Overschotten en tekortkomingen in energiebronnen zorgen voor verstoringen in het natuurlijke proces. Hoewel de natuur de meeste van deze overschotten en tekortkomingen zelf kan herstellen, is dit niet altijd het geval. Zeker niet als het haaks staat tot de esthetische waarde van uw tuin. Het is dus van belang om hier bewust mee om te gaan en met producten te werken die zo dicht mogelijk bij het natuurlijke proces blijven.
Wat u vandaag al kunt doen
Haalt u uw bladafval weg? Dan kunt u de verloren energie opvangen door te bemesten met biologische meststoffen en compost. Compost kunt u uiteraard ook zelf maken van uw tuin en keukenafval.
Heeft uw tuin een insectenplaag? Probeer dit dan te verhelpen door andere diertjes te lokken die deze insectenpopulatie in bedwang houden. En als u dan echt wilt behandelen met een bestrijdingsmiddel, kies er dan eentje die werend werkt met geurstoffen in plaats van gif.
De Middelpas probeert zoveel mogelijk de behoeftes van een tuin op een natuurlijke manier te ondersteunen. Heeft uw vragen, tips of opmerkingen over uw eigen tuin? Neem gerust contact met ons op! Mail Robert.
Meer lezen over onze missie? Wij zijn aanvoerders van de groene revolutie
Volgende week ontvangt u tuintip #3 Breng natuurlijke schaduw aan in uw tuin, plant een boom.