Zorg voor natuurlijke schaduw! 

De afgelopen twee zomers (2018 & 2019) herinneren we ons als zomers met extreme droogte en veel warmte. Volgens de deskundigen van o.a. het KNMI, zal de frequentie van extreem weer gaan toenemen als gevolg van de klimaatverandering.

Het zal dus vaker warm en droog zijn, anderzijds is er ook kans dat het vaker heel intensief zal gaan regenen.

In onze vorige artikel hebben wij het gehad over wat een ecosysteem is. Hierin probeerde we vooral duidelijk te maken dat het concept van een ecosysteem makkelijk te begrijpen is,

 maar dat de verbindingen vaak complex en verreikend zijn. Als we hierbij ook nog eens bedenken dat een ecosysteem geen gesloten systeem is, is het ook een logische conclusie dat een ecosysteem vatbaar is voor externe invloeden.

Feiten over bomen in uw tuin

Een enkele boom kan 16 hectare (16.000m2) bladoppervlak hebben. Als het regent dan vormt het bladerdek de ‘interceptie laag’. Van 100% regen dat valt, zal ongeveer 10-25% van het water hier worden opgevangen. De rest van de regen zal via of door het bladerdek heen vallen op de grond waar het wordt opgevangen door de humus laag. 

Voor elke 3 cm aan humus, zal er 1 cm aan regen worden opgevangen. Dat is dus 10 liter water per vierkante meter met een laag van maar 3 cm humus. Dankzij de schaduwwerking van de boom en de sponzige humuslaag, zal het water effectief worden opgevangen met minimale afspoel of verdamping. En waar komt die humuslaag dan vandaan? Nou, die creëert de boom met zijn bladafval helemaal zelf in samenwerking met schimmels en wormen. Indien u de bladeren weg harkt, kunt u zelf een laag humus aanbrengen in de vorm van compost. Kwaliteitscompost is bij ons te bestellen, maar u kunt het ook zelf maken van al uw tuinafval en een breed scala aan keukenafval. Het makkelijkste is natuurlijk om niet te harken!

Door transpiratie van de boom, zal het merendeel van het gevallen water, na verloop van tijd weer vrijkomen in de directe omgeving van de boom, dit is maar liefst 75%. Het is berekend dat 60% van alle regenval in een landklimaat afkomstig is van de transpiratie van bomen.

Positieve effect van een boom

De aanplant van bomen heeft een direct en meetbare positieve invloed op het grote en kleine schaal als het gaat om klimaat, een essentieel bepalende factor voor een gezond ecosysteem. 

Bomen in de tuin wordt voor diverse redenen door De Middelpas, aangeraden:
1. De schaduwwerking van een boom zorgt voor een buffer tegen de zon. Temperaturen zullen aangenamer aanvoelen.
2. Een boom in de tuin geeft ruimte voor rust binnen de natuurlijke processen van uw tuin.
3. De begroeiing onder de boom, zitplaatsen, uw huis en de eventuele fauna zullen beschermd zijn tegen o.a.: extreme zonnestraling, water verdamping, wind en zware neerslag.

Er zijn nog veel meer positieve invloeden te bedenken: esthetische waarde, fruit of noten, schuilplek voor fauna, nectar voor insecten, voor afscherming t.b.v. de privacy en nog veel meer.

De Middelpas probeert zoveel mogelijk de behoeftes van een tuin op een natuurlijke manier te ondersteunen. Heeft uw vragen, tips of opmerkingen over uw eigen tuin? Neem gerust contact met ons op! Mail Robert.

Meer lezen over onze missie? Wij zijn aanvoerders van de groene revolutie

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Uw eigen droomtuin

Wij zien deze trends vaak voorbijkomen, maar de droomtuin van iedereen ziet er anders uit. Daarom helpen wij u graag met inspiratie en de realisatie van uw eigen ideale tuin.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.