Gebrek aan biodiversiteit zorgen mede voor processierupsen

Afgelopen zomer hebben we het druk gehad met het weghalen van processierupsen en de processierupsnesten. Tijdens deze behandelingen hebben wij, onze relaties geïnformeerd over het preventief behandelen van de processierups. Ondertussen hebben we steeds meer informatie gekregen omtrent het preventief bestrijden van processierupsen en willen we u graag op de hoogte stellen van onze aanpak voor komend jaar.

Zoals u in de afgelopen mailtjes en brieven heeft kunnen lezen, investeren wij veel tijd en energie in het op de hoogte blijven van de allerlaatste ontwikkelingen omtrent biologisch en duurzaam hovenieren. Zo bezochten wij ook een lezing, die geheel in het teken staat van de processierups bestrijding, met in het bijzonder de aandacht voor het preventief bestrijden van de rups.

Oorzaak

Tijdens de lezing kwam Ad van Bruggen aan het woord, eikenprocessierups specialist bij het bedrijf Biocontrole. In twee zinnen legt hij uit waarom de processierups het zo goed doet in ons land:

“Door een gebrek aan biodiversiteit heeft de eikenprocessierups het relatief makkelijk in ons land. Wij hebben namelijk veel eikenbomen waar weinig andere begroeiing bij in de buurt staat.”

Deze twee zinnen zeggen veel over hoe wij de populaties beter in beheer kunnen houden op een natuurlijke manier: meer biodiversiteit creëren. Wij als aanvoerders van de groene revolutie, zijn hier uiteraard groot voorstander van. Ook lokale overheden gaan veel meer inzetten op het bevorderen van biodiversiteit.

Door meer biodiversiteit maken we de natuurlijke omgeving aantrekkelijk en leefbaar voor andere fauna. Meer fauna is gunstig, omdat de kans enorm is dat er roofdiertjes bijzitten die graag processierupsen eten. Denk bijvoorbeeld aan: koolmeesjes, mussen, de pimpelmees, zweefvlieg, sluipvlieg, grootoorvleermuis, kleine poppenrover, gaasvlieg en de sluipwesp. Echter heeft deze natuurlijke preventieve oplossing tijd nodig om resultaat te boeken.

Inmiddels hebben wij diverse producten in ons assortiment waarmee we natuurlijke ondersteuning kunnen bieden in het verweer tegen de processierups. Naast deze preventieve methodes, hebben we kennis gemaakt met de behandelingen waarbij een eikenboom in het voorjaar wordt overspoten met nematoden (aaltjes) of bacteriën. De keerzijde hiervan is dat niet alleen de processierups zal worden aangetast, maar ook alle andere insecten en bacteriën die in de eikenboom ‘wonen’. Dit past niet in onze beeldvorming van de groene revolutie, zodoende kunnen wij niet 100% achter deze methode staan en gaan wij deze dit jaar dus nog niet aanbieden.

Echter begrijpen en respecteren wij ook dat u komende zomer niet met overlast wilt zitten en u toch kiest voor de bestaande preventieve methodes. Hiervoor verwijzen we u graag door naar een bedrijf dat zo bewust en secuur mogelijk omgaat met deze behandeling, namelijk boomwereld.

Nesten weghalen

Echter begrijpen en respecteren wij ook dat u komende zomer niet met overlast wilt zitten en u toch kiest voor de bestaande preventieve methodes. Uiteraard staan wij van de zomer klaar om aanwezige nesten uit de bomen van uw tuin te komen halen doormiddel van wegzuigen.

Kom in contact

0478 - 692432

info@demiddelpas.nl

Meer informatie? 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.